Urværk, hvilket skal jeg vælge

Urværk, hvilket skal jeg vælge

Kvarts (eller quartz) teknologien vandt frem i 1970’erne og i starten af 1980’erne. Opfindelsen resulterede i, at det traditionelle og meget komplicerede mekaniske ur, stort set blev erstattet. 

På billedet ses verdens første kvarts (quartz) ur, Seiko Astron, som blev afsløret d. 25 december i 1969.

Kvarts uret fungerer på den måde, at det drives ved hjælp af en elektronisk oscillator, der reguleres ved hjælp af en kvarts krystal. Krystal oscillatoren udsender et signal med en meget præcis frekvens, som gør at kvarts uret er mere præcist end det traditionelle mekaniske ur. Kvarts uret får i modsætning til det mekaniske ur sin energi fra et batteri.

Det mekaniske urværk er det foretrukne urværk blandt ur entusiasterne og betegnes af nogle endda som “det rigtige urværk”. Dette skyldes at det mekaniske urværk var det oprindelige type af urværk, som blev brugt før kvarts urværket kom på banen. Det mekaniske ur har nemlig et yderst kompliceret værk, som laves i hånden af eksperter. Det består af masser af små dele, der alle skal placeres med præcision.

Kinetik urværket minder i høj grad om det automatiske urværk. Man kan i grunden sige, at kinetik urværket er en god mellemting mellem det automatiske urværk og kvarts urværket. Det indeholder elementer fra begge typer urværk. Kinetik urværkets bevægelser forklares bedst, ved at referere til måden det automatiske urværk bevæger sig på. Det automatiske urværk bruger en rotor til at konvertere bevægelse fra bærerens håndled til energi. Kinetik urværket fungerer i høj grad på samme måde, men her er bevægelsen omformet til elektrisk energi. Den elektriske energi gemmes så i et selvopladende batteri. Dette

 

Solar/Eco Drive urværk er et af de meget populære urværker på markedet i dag. Urværket gør brug af lysenergi for at gå.


You may also like Se alle